Simple, elegant design marks this house in Kottayam

kottayam-house
The house looks like a double-storey structure from the outside as the roof is higher than the usual conventional style.
SHARE

Kunjumon and family who are settled in Ireland desired a house of their own in their hometown in Kottayam where they could enjoy their yearly vacation. Their main demand was that the house should be simple and easy to maintain. The vast 1 acre plot has lots of shading trees and plants and has been contoured into two levels for constructing the house.

The stylish sloped roof is the highlight of the exteriors. Roofing tiles are paved on the GI truss roof. The house looks like a double-storey structure from the outside as the roof is higher than the usual conventional style. Besides, this unique feature effectively prevents the heat from entering the house. The breathing walls highlighted in bright red hue ensure amazing cross-ventilation as well.

nri-house-paruthumpara-night

Designed in 2604 sq ft area, this simple yet elegant house has a car porch, sit-out, living area, dining space, courtyard, three bedrooms and a kitchen with an adjacent work area. The spaces are beautifully arranged in a single storey structure to make maintenance easier.

nri-house-paruthumpara-living

The interiors are designed in the open style. Meanwhile, the living and the dining areas are part of the spacious hall. These open spaces actually make the interiors look vast and airy. However, each space has been carefully arranged to ensure privacy as well. One cannot catch a glimpse of bedrooms from the common spaces. The courtyards play vital role in filling the interiors with natural light and cool breeze.

nri-house-paruthumpara-courtyard

The car porch is built on the lower level of the plot. One could reach the entrance of the house by climbing a flight of stairs. The entrance door is accessible through the long verandah too.

nri-house-paruthumpara-inside

The main door opens to the formal living area. The adjacent courtyard has open ceiling through which lots of sunshine and air enters the house. Long corridors are what connect the spaces in this house. The second courtyard is just beside one of the passages. The pergola skylight on the ceiling illuminates the interiors with natural sunshine.

nri-house-paruthumpara-side

The beautiful nature outside could be enjoyed through the huge windows that line the bedrooms walls. The bedrooms have attached bathrooms and in built wardrobes units as well.

nri-house-paruthumpara-court

The kitchen is simple and elegant. The cabinets here are done in marine plywood. Meanwhile, the counter top has been paved with granite. The adjacent work area increases the utility of the kitchen.

This marvellous house exudes the charm of minimalism and blends well with the surrounding nature. It boasts of smart and efficient features that make maintenance extremely easier. The family is enjoying every moment that they are spending in their dream dwelling.

nri-house-paruthumpara-kitchen
nri-house-paruthumpara-plan

Project Facts

Location – Paruthumpara, Kottayam

Plot – 1 acre

Area – 2604 SFT

Owner – Kunjumon

Architect – Sreeraj S

4D Architects

Mob – 99950 06335

MORE IN DECOR
SHOW MORE
The comments posted here/below/in the given space are not on behalf of Onmanorama. The person posting the comment will be in sole ownership of its responsibility. According to the central government's IT rules, obscene or offensive statement made against a person, religion, community or nation is a punishable offense, and legal action would be taken against people who indulge in such activities.