A Malappuram house 'turns' around, wins applause for great design

A Malappuram house 'turns' around, wins applause for great design
The renovation was carried out without bringing too many changes in the basic structure of the house. Photo: Akhil Komachi
SHARE

Ashkar Babu’s stylish house at Ponmundam in Malappuram, Kerala, has an interesting flashback which the owner is excited to share. Earlier, an old house that was more than four decades old had stood on the spot. It was a small house with mud tiled roof. Around thirty years ago, the old house was renovated and was upgraded into a plastered structure. There had been only one entrance to the house. However, a new road was built on the back of the house recently. It was quite a challenge to enter the premises through the back. So, the family decided to ‘turn’ the house around so that it would face the new road. It was designer Salim who did the renovation without bringing too many changes in the basic structure.

A Malappuram house 'turns' around, wins applause for great design

The kitchen at the back became the new sit-out. Meanwhile, the actual sit-out got transformed into the dining area. Faded and unattractive flooring got replaced with light coloured marbonite. The old kitchen is retained; but got a facelift with modern modular facilities.

A Malappuram house 'turns' around, wins applause for great design

The old house had smaller rooms that were congested. However, a few unwanted walls were knocked down to make interiors more spacious. More windows were added for excellent cross ventilation. Besides, these windows make the interiors look vaster as well.

Designed in 2400 sq ft area, this amazing house has a car porch, sit-out, living and dining areas, four bedrooms, and kitchen with wok area, upper living area and balcony as well. Additional 100 sq ft area has been added to the old structure for including a new stair area.

A Malappuram house 'turns' around, wins applause for great design

The entrance door opens to the elegant living hall. A wall with laterite stone cladding is the highlight here. The sturdy wooden ceiling here is retained with a fresh coat of polish.

The bedrooms have now become spacious with newly added bathrooms and in built wardrobes.

A Malappuram house 'turns' around, wins applause for great design

The kitchen is stylishly furnished in multi-wood finish. The old furniture pieces have been polished and reused in this house.

Earlier, there were small rooms in the upper floor. The partition walls were dismantled to convert them into a spacious, single hall. A balcony too has been added here.

A Malappuram house 'turns' around, wins applause for great design

The family loves having greenery inside the house as well. So, beautiful indoor plants were brought in to grace the interiors. They made sure to place at least one indoor plant in every room.

Interestingly, the house was renovated for a moderated budget of Rs 15 lakh. The doors, frames and windows from the old house are reused in the new house as well. This played a vital role in reducing the furnishing expenses.

A Malappuram house 'turns' around, wins applause for great design

Project Facts

Location – Ponmundam, Malappuram

Plot – 25 cents

Area – 2400 SFT

Owner – Ashkar Babu

Design – Salim PM

AS Design Forum, Malappuram

Mob – 9947211689

Email – salimpm786@gmail.com

Budget – Rs 15 lakh

Year of completion – 2020

Pictures – Akhil Komachi

MORE IN DECOR
SHOW MORE
The comments posted here/below/in the given space are not on behalf of Onmanorama. The person posting the comment will be in sole ownership of its responsibility. According to the central government's IT rules, obscene or offensive statement made against a person, religion, community or nation is a punishable offense, and legal action would be taken against people who indulge in such activities.